Alpintechnika

"Kötéltechnika a magasban történő munkavégzés szolgálatában"

 

Nem éri el a helyet, ahol a munka lenne? Csak az ablak alsó részét tudja tisztán tartani? A 2 méternél magasabb munkaterület megközelítése és a huzamosabb ideig tartó ott tartózkodás komoly és egyedi védőeszközök, felszerelések használatára kötelez. Ráadásul, aki tériszonyban szenved, kifejezetten lehetetlen feladatnak bizonyulhat. Ehhez - a szabadidős tevékenységnek egyáltalán nem nevezhető munkához, jogszabályi előírások kötődnek, amik főképp a védőfelszerelésre és a kockázatértékelésre vonatkoznak.

Az alpintechnika barlangász és hegymászó technikából fejlődött ki. Egyáltalán nem veszélytelen szakmáról beszélünk, ahol nagyon magas a kockázati faktor. Csak megfelelő óvintézkedések mellett lehet a munkavégzést biztonságosan elvégezni. A hagyományos építőipari módszerekkel nehéz, veszélyes, sőt szinte megközelíthetetlen a munkavégzés helye és a munka szakszerű elvégzése. Természetesen úgy, hogy a gazdaságosságot is szem előtt tartsuk.

Magyarországon az alpitechnikai megoldások messze a legjobb biztonsági statisztikával rendelkeznek más megoldásokhoz képest. Cégünk sem garantál kevesebbet. Használati eszközeink és felszereléseink nem csak az előírásoknak megfelelőek, de korszerűek is. Csak megfelelő eszközökkel tudunk biztonságos és jó munkát végezni. A kockázati tényezőket fel kell mérnünk, hogy megelőzzük és elkerüljük az esetleges munkabaleseteket.

Az alpintechnika terén több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, rutinos és megbízható csapatunk a lehető leghatékonyabban dolgozik, lehet szó bármilyen magaslati munkákról. Gyakorlatuk van a legváltozatosabb és a legelérhetetlenebb helyek megközelítésében. Gyorsan és biztonságosan végezzük el a kívánt feladatokat.

 

 

Miben vagyunk a segítségére?

A technika sok szakterületen alkalmazható, de cégünk elsősorban az építőipari munkákra szakosodott.

 • Elérhetetlen magasságban lévő ablakok tisztítása: Szakembereinknek a magasban lévő üveg felületek tisztítása sem okoz problémát. Magasságtól és mérettől függetlenül vállaljuk az üveg felületek időszakos vagy rendszeres tisztítását. Egy iroda vagy üzlethelység szerves része az ablak, aminek segítségével természetes fényt engedünk be a területre, ezáltal is növelve a komfortérzetet és az otthonos légkört. Irodája tisztaságához az ablakok, erkélyajtók és más külső üvegfelületek is hozzátartoznak. A fény beengedése mellett fontos az elénk táruló látvány is, amit egy piszkos, maszatos üvegfelület zavaróvá tud tenni, még akkor is ha a látképben nem egy park, hanem egy másik épület található0.Az üvegfelületek tisztítását érdemes évente több alkalommal is elvégezni.
 • Homlokzati vakolatjavítás: Idővel a homlokzati vakolat, különböző díszítő és szerkezeti elemek javításra, cserére szorulnak. Ezt előidézheti az időjárás viszontagságai, az anyag rossz minősége, a rosszul kivitelezett munka vagy egyszerűen csak az idő múlása. A meglazult, elöregedett vakolat szakszerű és biztonságos eltávolításában az alpintechnika kivallóan alkalmazható. Ez a munkafolyamat sokrétű elemből tevődik össze. A kivitelezés előtt a kockázati tényezőket fel mérjük, meg keressük a legbiztonságosabb kikötési pontokat illetve, függetlenül attól, hogy a magasban dolgozunk, biztosítani kell a munkavégzés alatti terület biztonságos elzárását az esetleges gyalogos, vagy gépjárműforgalom elől Miután ezekkel a munkafolyamatokkal végeztünk, kezdődhet a hagyományos értelemben vett munka. A sérült vakolat, vagy elem eltávolítása, a felület tisztítása, és végül a pótlása. Ezt követi az esetleges szigetelési, festési munkálatok, amit az alpintcnikával szintén meg tudunk oldani.
 • Tűzfalvakolás: A falazat vakolása is kivitelezhető alpintechnikával a magasan, vagy állványzattal megközelíthetetlen helyeken (kevés a hely az állvány építéséhez ) . A  tűzfalvakolás a homlokzati vakolatjavítási munkákkal megegyező módon történik. Felmérjük a helyszint a kikötési pontokat, az alattunk lévő területet szabaddá, biztonságossá tesszük, és kezdődhet itt is a munka. A felület vakolása, szigetelése, festése.
 • Tető és tetőszerkezet javítás vagy újjáépítés: A tetőszerkezet minden elemére használhatjuk az alpintecnikai megoldásokat. Nem csak egy új tető építése, vagy a meglévő karbantartása, javítása tartozik ide. Cégünk vállalja kémények javítását, ács és bádogos munkák elvégzését például: ereszcsatorna javítása, tisztítása. A tetőszerkezet megépítése vagy javítása, karbantartása, szintén nem veszélytelen dolog. Itt is törekszünk a biztonságos munkavégzésre
 • Szigetelés: A 15-20 évvel ezelőtt épült házak, épületek még nem rendelkeztek megfelelő szigeteléssel. Az idő folyamán az építőipar fejlődésével az utólagos hőszigetelés nagyon sokat fejlődött és az ára is egyre jobban elérhető, akár a különböző támogatásokon keresztül is. Egy jó szigetelésnek köszönhetően eltűnnek a hő hidak és máris kevésbé fűtjük az utcát.  A szigeteléssel növeljük ingatlanunk értékét, komfortérzetünket, és csökkentjük a rezsi költséget. A szigetelés előnyét nem csak télen és a hűvösebb időszakban, de nyáron is élvezhetjük, mert télen a meleget bent tartja, nyáron pedig kint. Így a klíma használata is hatékonyabb és költségkímélőbb.   Legyen szó a tető vagy a homlokzat utólagos szigeteléséről mindkét esetben használható az alpintechnika Az alpintecnika használata főleg a nagyobb  4 , 10 emeletes lakóépületek , irodaépületek , korházak stb. és állványzattal nem megoldható családi házaknál élvez előnyt
 • Restaurálás: A különböző templomok, műemlék jellegű épületek az idő múlásával, és az időjárás viszonytagságainak köszönhetően időről-időre felújításra javításra szorulnak.
 • Galambtalanítás, madárriasztás: A madarak jelentős anyagi kárt és ez által sok bosszúságot tudnak okozni . A madarak elleni védelem egyik megoldása a hálós rendszer használata. Ez a rendszer meggátolja, hogy a madarak egy bizonyos területre bejussanak. Ezek az újfajta rendszerek teljesen esztétikusak, szinte semmilyen vizuális kárt nem okoznak.

Másik lehetőség a különböző madártüskék és riasztó rendszerek telepítése. Itt sem érdemes a szakemberen spórolni, mert rosszul kihelyezett rendszerrel nem fogja a célját elérni, és a madarak továbbra is kárt fognak okozni.

 • Marketing eszközök kihelyezése (pl.: óriásplakátok) Az óriásplakátok szinte már mindenhol megtalálhatóak, a 4-5 méter magasságban elhelyezett tábláktól egészen a panelházak 8. emeleti magasságában rögzített táblákig. Ezen plakátok kihelyezéséhez, de még a táblák megépítéséhez szinte nélkülözhetetlen az alpintecnikai módszerek használata.
 • Gallytalanítás és veszélyes famunkák: A fák gallyazásánál, kivágásánál vagy visszavágásánál is vannak olyan körülmények, amik nem hagynak más lehetőséget, mint az alpintechnikát. A fák egészséges fejlődéséhez teret kell nekik biztosítani, az elöregedett, vagy eltört ágakat eltávolítani, esetleg a beteg fákat kivágni. Ha ezek a feladatok másként pl. emelőkosaras daruval nem érhetőek el, akkor van segítségünkre az alpintechnika. A fa gallyazására szükségünk lehet pl: ha föld feletti vezetékekbe lóg vagy csak el hallt ágak vannak, amik nem engedik, a fát fejlődni esetleg egy viharkár kapcsán kell bevetnünk a gallyazást. A fa végleges kivágása is sokféle okból lehetséges. Elöregedett, elhallt és már balesetveszélyes, esetleg útban van egy építkezés folyamán. A fa végleges kivágása, főleg lakott területen igen veszélyes. Itt, nem lehet azt megoldani a helyhiány miatt, hogy kivágjuk a lábánál és utána már csak a gyökeret távolítjuk el a földből. A fa kivágását fentről lefelé végzi egy alpintechnikában és favágásban járatos szakember. Először a gallyazás és a vastagabb ágak eltávolítása történik meg, majd a törzs vágása. Ez a vágás fentről lefelé haladva végzendő feladat A darabokat kötélen leengedik a talajra.
 • Silótisztítás: A silók különböző anyagokból készülnek. Lehet beton, fém műanyag illetve az alakjuk is változhat. Az alakjuk keresztmetszetet tekintve lehet négyszög és kör. Mindkettőnek van előnye és hátránya is viszont mindkettőre igaz, hogy időnként ki kell tisztítani. Mindkét silótípus igényel még karbantartási munkálatokat. A siló tisztítása során a siló belsejébe történik a leereszkedés és a munka végzése.
 • Fémszerkezetek és adótorony karbantartás: Ezen építmények karbantartása alpintecnika nélkül szinte kivitelezhetetlen. Bizonyos időközünkét, szükség van festésre, kisebb hibák javítására vagy csak egyszerűen a szerkezet átvizsgálására a komolyabb balesetek vagy költségek elkerülése végett. A megfelelő felszereléssel és szakmai képesítéssel ellátott szakembereinknek nem jelent gondot ezeknek a műveleteknek a biztonságos és precíz elvégzése. Az ilyen munkáknál az állványozás egy költséges kivitelezési forma lenne, de sok esetben állványról nem is oldható meg a feladat.
 • Eresztisztítás: Sajnos nagyon kevesen fordítanak figyelmet az eresz tisztántartására, legyen szó cégről vagy magánszemélyről. Első hallásra nem tűnik olyan fontosnak a dolog, mert mondván legfeljebb lassabban folyik le a víz. Ez első hallásra egyszerű probléma, de itt többről van szó. Ez a probléma főleg azokon a helyeken okoz jelentősebb gondot, ahol nagy a falevélterhelés. Ezeken a helyeken a levél nem engedi elfolyni a vizet, felfogja a szennyeződéseket. A hónapok alatt elkezd iszaposodni, bomlani és ez által savasodni. Ezzel a savasodással tönkreteszi még a legjobban kivitelezett bádogos munkát is, szép lassan kilyukad az eresz és a falon felázásokat okoz. A másik probléma, hogy a megkötött víz a hideg beálltával megfagy és akár le is szakíthatja a megrongálódott ereszdarabot, balesetet idézve elő. Amikor az eresz megtelik falevéllel, szeméttel esetleg madárfészekkel, akkor nem tudja ellátni a vízösszegyűjtő és elvezető szerepét. Az épületek ereszének tisztítása is megoldható alpintecnikával. Sok épületnél a létráról való megközelítés nem megoldható a magasság miatt, vagy egyszerűen nem férünk oda az ereszhez. Ebben az esetben az alpintechnika alkalmazása kivalló lehetőséget nyújt, hogy biztonságban elérjük a tisztításra váró ereszt. Előzze meg az idő előtti javítási költségeket és a lehetséges balesetforrást is szüntesse meg. Legyen mindig tiszta az eresze. Évente egyszer az ősz vége felé érdemes kitisztítani.

 

Miért pont mi?

Természetesen azért, mert ez nem olyan munka, amit ön vagy a szomszédja el tudna végezni. Rengeteg felszerelés szükséges, amiknek az állapotát szinte folyamatosan ellenőrizni kell. Komoly biztonsági előírást kell betartani, ezt az előírást kormányrendelet szabályozza, amely mellett a számtalan kockázati tényezők felmérése és ellenőrzése elengedhetetlen. A gravitációs hatás folyamatos jelenlétét alapul véve, folyamatosan a leesés, lezuhanás veszélyével kell számolnunk! A technika alkalmazása komoly szakképesítést igényel, így ha ilyennel nem rendelkezik, akkor bízza a profikra. Cégünkben teljes mértékig megbízhat.

 

Kiadáscsökkentés

Az alpintechnika alkalmazása azért is megfelelő választás, mert akár 75%-kal több pénzt spórolhat, mintha az építészi állványt választaná. Egyszerű, Önnek biztonságos és praktikus! Olyan helyeket is meg tudunk biztonságosan közelíteni, amit állványzattal nem lehet mert a körülmények nem teszik lehetővé, pl.: magasság, kevés hely.

Pontosság

Csapatunk nagy hangsúlyt fektet a határidők betartására. Tiszta és rendezett helyszínt hagyunk magunk után. Nincs magasság, amit mi ne tudnánk elérni. Szoros kapcsolatban vagyunk az ügyféllel, hiszen a pontos információáramlás elengedhetetlen a sikeres munkavégzéshez. Csapatunkat magasan képzett és motivált szakemberek alkotják, akik a legkorszerűbb felszerelésekkel dolgoznak.

 

Alpintechnikai szakmunkák árazása

Az ipari alpintechnikával végzett munka árképzése nagymértékben függ az elvégzendő szakmunka nagyságától, jellegétől, biztonságos munkaterület kialakításának feltételétől. Ez utóbbi a legfontosabb. A kockázati lehetőségeket minden alkalommal fel kell mérnünk, hogy munkánkat biztonságban tudjuk végezni.